Moldavsko

Zajištění potřeb nejzranitelnějších místních obyvatel a uprchlíků v Moldavsku II.

Kdy

2024

Co

Zlepšíme přístup ke zdravotnické péči a podpoříme uplatnění na pracovním trhu pro zranitelné osoby a uprchlíky

Kde

Moldavsko

Proč pomáháme právě v Moldavsku

Moldavsko, jedna z nejchudších zemí v Evropě, čelilo v uplynulých letech řadě šoků – od dopadů COVID-19 přes sucho až po konflikt na Ukrajině. Tyto a další faktory vedly k vysokému nárůstu cen potravin a energií. Příliv uprchlíků z Ukrajiny dále zatěžuje již tak křehkou ekonomiku a vládní systémy a místní populace se potýká s chudobou a nedostatkem zdrojů. Náš projekt navazuje na naše předchozí aktivity v loňském roce. Zaměříme se na poskytování lékařské péče a podporu živobytí pro uprchlíky a zranitelné místní obyvatele, abychom jim pomohli zvládnout krizovou situaci a zlepšit jejich životní podmínky.

Komu a jak pomůžeme

Zaměříme se na pomoc uprchlíkům a zranitelné místní populaci se zvláštním důrazem na osoby se zdravotním postižením, seniory, samoživitelky, těhotné a kojící ženy. Zranitelným rodinám a uprchlíkům zajistíme přístup k lékům či ke zdravotnickým pomůckám. Uspořádáme rekvalifikační kurzy v oblasti IT, účetnictví a podnikání. Jejich absolventi a absolventky získají nové dovednosti důležité pro uplatnění na pracovním trhu a zajištění jejich finanční soběstačnosti. Dále poskytneme mikrogranty pro založení vlastních sociálních nebo klasických podniků a podpoříme tak ekonomickou soběstačnost zranitelné populace.

CO CHYSTÁME

  • distribuce 1 000 poukazů do lékáren a 250 na zdravotní pomůcky
  • rekvalifikační kurzy – online školení celkem pro 245 osob v oblasti webdesignu, účetnictví a podnikání
  • pro absolventy některého z rekvalifikačních kurzů vypíšeme soutěž na získání mikrograntu na rozjezd podnikání, celkem poskytneme 10 mikrograntů ve výši 125 000 Kč

Chcete tento projekt podpořit?

Tento projekt můžete podpořit darem na konto veřejné sbírky 66888866/0300, variabilní symbol 181. Projekty humanitární pomoci organizace ADRA můžete podpořit online prostřednictvím formuláře Darujme.cz. Děkujeme, že jste tu s námi pro druhé.

Jak to vypadá na místě

Projekt podpořili

Projekt je podpořen z prostředků Ministerstva zahraničních věcí ČR v rámci humanitární pomoci poskytované do zahraničí.

Zavřít