Irák

Zajištění soběstačnosti jedinců a rodin vracejících se do Mosulu

Kdy

2018

Co

Pomůžeme stát se soběstačnými a najít nové živobytí lidem, kteří se vrací do svých domovů v Mosulu

Kde

Irák, Mosul

Proč pomáháme právě v Iráku

Mosul se v červenci 2017 zapsal do historie jako město, kde byla poražena irácká odnož teroristické organizace, tzv. Islámského státu. Bitva o baštu islamistů trvala tři čtvrtě roku. Z východní části města zbyly jen trosky. Z města, které se stalo bitevním polem, prchly statisíce lidí. Desetitisíce civilistů přišly v bojích o život.

Dnes, po utichnutí konfliktu, se ti, kteří před terorem hledali útočiště v narychlo postavených kempech na desítkách míst po celém Iráku, vrací zpět do svých domovů. Do míst, která se po konfliktu změnila k nepoznání.

Komu a jak pomůžeme

Spousta obyvatel Mosulu, kteří město po rozpoutání násilností opustili, přišli po bombových útocích téměř o vše. Tito lidé mají z návratu velké obavy, stejně jako Mohammed, otec devíti dětí, který se svou rodinou přečkal konflikt v jednom z uprchlických táborů: „V této chvíli návrat nezvažuji, není tam infrastruktura, žádná práce. Jak mám živit rodinu?

Podle místní samosprávy potřebují lidé jako Mohammed komplexní podporu vedoucí k zajištění základních životních podmínek. ADRA na dané potřeby reaguje prostřednictvím projektu, který skrze odbornou přípravu a trénink umožní 400 nejpotřebnějším jedincům stát se soběstačnými a najít si v Mosulu nové živobytí. V průběhu několikaměsíčního školení jim navíc bude poskytována výživná strava, která by měla přispět ke zlepšení jejich zdravotního stavu.

Absolventi tréninku budou moci začít s drobným podnikáním, především v oblasti zemědělství, jako například s chovem drůbeže. Počítá se s podporou při zakládání slepičích farem. Mimo jiné by se tak díky projektu měla zvýšit produkce masa v Mosulu až o 20 %.

Projekt pomůže nastartovat nový život ve městě, které jen pomalu vstává z popela díky pomoci humanitárních organizací a podpoře místní samosprávy, jež se do oblasti snaží nalákat zahraniční firmy.

Jak to vypadá na místě

Projekt podpořili

Projekt je podpořen z prostředků Ministerstva zahraničních věcí ČR v rámci humanitární pomoci poskytované do zahraničí.

Zavřít