Asi víte, že čokoláda se vyrábí z kakaovníku. To je docela vysoký, stále zelený strom. Plody kakaovníku jsou oválné, většinou žlutozelené, hnědé nebo červené. Ze stromu samy nepadají, ani když jsou zralé. A také se samy nerozevřou. Semena – tedy kakaové boby – z nich musejí vyndat lidé. A věřte nevěřte, těmi lidmi jsou dnes často děti. Pokud máte ve svém okolí děti, které si na čokoládě rády pochutnají, pak jim určitě přečtěte tento hořký příběh sladké čokolády. Dozví se totiž, jak i ony mohou krůček po krůčku ovlivnit to, co se děje na naší planetě.

O daleké cestě čokolády se učí i děti na mateřských a základních školách v rámci našeho programu Globálního rozvojového vzdělávání.

Jak to s tou čokoládou je se dozvíte i na stránkách Prďáckýho časáku, mladšího bratrance Pravého domácího časopisu. A teď už do čtení…