Je druhá květnová neděle, a jako každý rok slavíme Den matek. Pokud se chystáte sáhnout do regálu s čokoládou a osladit mámě život, máme pro Vás tip!

Čokoláda patří dnes mezi nejoblíbenější pochoutky, její příběh ale není žádný med. Klíčová surovina – kakao – se pěstuje především v rozvojových zemích. Globálně pochází 70 % kakaových bobů ze západní Afriky: Pobřeží slonoviny, Ghany, Nigérie a Kamerunu. Mezi další kakaové mocnosti patří také Indonésie, Brazílie a Ekvádor. Navzdory rostoucí poptávce po čokoládě (a tedy i kakau) jsou však příjmy pěstitelů často minimální. Z prodejní ceny čokolády dostávají pěstitelé jen nepatrnou část, 6,4 % v Ghaně a 5,7 % v Pobřeží slonoviny. Většinu pro sebe získávají nadnárodní zpracovatelské společnosti v zemích globálního severu.

Zejména v západní Africe je navíc rozšířená dětská práce, problémem je i ničení životního prostředí. Celosvětově nejoblíbenější sladkost tak může mít pořádně hořké začátky.

A co s tím můžeme udělat my? To je přeci jednoduché – nekupovat čokoládu, která není fér. Pomoci nám mohou různé druhy certifikací, které odkazují na původ kakaa a cestu čokolády na Váš stůl.

Tak dobrou chuť!