Představte si strašný mráz – na teploměru je až – 50 °C, první sníh napadl už v srpnu, půda je jako kámen a často padá sníh. Jsme v Mongolsku a právě prožíváme období téměř půl roku trvající zimy. Takový šílený a dlouhodobý mráz pochopitelně hodně ovlivňuje život místních obyvatel

Maso, maso, maso?

V takových podmínkách se třeba velmi těžko pěstuje zelenina. Právě proto tu lidé sázejí na chov dobytka. Ten i v takových mrazech většinou přežije. Ale není to pravidlem – třeba před pěti lety kvůli extrémní zimě zemřelo Mongolům (podle statistik OSN) 8 milionů kusů dobytka. Každopádně i tak přijde místním lidem snažší zaměřit se na dobytek než na zeleninu. 

Jenže – dokážete si představit jíst neustále jen maso? Je jasné, že pro zdraví to zrovna dobré není. Lidé z Adry proto některým mongolským zemědělcům ukázali, že pěstovat zeleninu i v tak drsných podmínkách lze! Zajímá vás, jak to udělali?

Skleníky a pařeniště = zelenina po celý rok!

Pomoc našich kolegů z ADRA Mongolsko byla vlastně jednoducháale zato dlouhodobá, účinná a jednoznačně zkvalitnila život místních lidí:

Zemědělští experti z Adry nejdříve naučili farmáře z 2 200 rodin uměle prodloužit vegetační období rostlin za pomocí skleníků a pařenišť. Pak zemědělcům vysvětlovali, jak správně pěstovat řepku, tuřín, česnek, mrkev, řepu, salát a brambory. Farmáři zjistili, že ke správnému hnojení stačí trus z dobytka, který se pase na okolních loukách. Lidé se také naučili vykopat kanál od nedaleké řeky. Voda z takových kanálů teď zavodňuje pole během krátkého – ale často velmi suchého – léta. 

Když máte vypěstovanou a sklizenou zeleninu, tak je dobré vědět, co s ní dál. ADRA poradila zemědělcům, že zeleninu mohou zavařit, dělat z ní saláty nebo jednoduše uskladnit ve sklepech. Ty pro mongolské zemědělce vybudovala ADRA.

Pokud máte víc zeleniny, než spotřebujete, je užitečné ji ještě využít a nejlépe i zpeněžit. Naši kolegové proto místním lidem doporučili přebytečnou zeleninu prodávat na trhu. To rodinám zaručilo další příjem.

Chléb jednou za 5 dní?

ADRA také farmářům koupila sterilizátory mléka, pece a vařiče. Byl k tomu dobrý důvod! Nejbližší město, kde je obchod s pečivem, je od našeho projektu hodně daleko. Chléb se vozil z hlavního města 3 až 5 dní! Teď si někteří zemědělci založili vlastní pekárnu. Mají tak čerstvé pečivo každý den a další způsob výdělku – chléb totiž pochopitelně prodávají lidem z okolí, kteří pekárnu nemají.

Mongolští zemědělci tak i díky vám žijí zdravěji, mají více peněz a jsou soběstační.

 

Děkujeme, že pomáháte s námi! Stojí to za to!