Na Haiti ADRA ČR působí od roku 2010, kdy zemi zasáhlo silné zemětřesení. Po okamžité pomoci po katastrofě ADRA začala podporovat rozvoj zemědělství, které pro zdejší obyvatele představuje hlavní zdroj obživy.

Na konci července 2013 ADRA ČR úspěšně zakončila projekt přidělením grantů pro 4 nově vzniklá družstva, aby jim umožnila začít podnikat. Nadále však kolegové z ADRA Haiti poskytují všem družstvům podporu prostřednictvím konzultací a supervizí, zároveň kontrolují, zda podniky fungují podle dohody.

Pan Bertho je viceprezidentem jednoho z malých zemědělských družstev v Petit Goave na Haiti, které ADRA pomáhala založit. Bertho se také zúčastnil kurzů, na kterých se farmáři školili v podnikání, vedení účetnictví a využití marketingu k prodeji.

Pane Bertho, čím se váš podnik na Haiti zabývá?

Skladujeme kukuřici a arašídy, ze kterých pak budeme vyrábět arašídové máslo a náš tradiční kukuřičný výrobek Cham-cham (Cham-cham je opražená rozemletá kukuřice doplněná arašídy, skořicí, zázvorem, cukrem a trochou soli).

Proč jste si vybrali k podnikání zrovna arašídy a kukuřici?

Máme více kukuřice, než dokážeme běžně spotřebovat, takže přebytky můžeme od farmářů z naší komunity odkoupit, a tím pomůžeme celé oblasti. Zpracovanou kukuřici i arašídy chceme prodávat. Plánujeme zorganizovat degustační akce i reklamy v rádiu a v televizi. Proškolíme „mobilní“ prodejce, kteří budou chodit na trh a naše zboží nabízet malým obchůdkům.

Jak Vám v podnikání pomohla ADRA?

ADRA nás vyškolila, jak pěstovat různé plodiny, v základech podnikání, jak vést účetnictví a jak se o podnik dále starat. Očekáváme, že to všechno bude mít pozitivní dopad na naši komunitu, která získá prestiž a výdělek.

Co Vám podnikání dává osobně?

Jsem šťastný, protože se nám všem splnil sen. Teď ale musíme tvrdě pracovat, aby se nám zase nerozplynul. Jsem moc rád, že můžu pomáhat svojí komunitě.

Co byste si přál do budoucna?

Doufám, že naše družstvo bude dál růst. Podle toho, jak se budeme rozvíjet, budeme dodávat na trh další a další produkty – modifikovat Cham-cham, přidávat různé příchutě, sušené ovoce a v budoucnu bychom se rádi orientovali na marmelády, džusy a maniok.  


JAK PODPORUJEME ZEMĚDĚLSTVÍ NA HAITI

  • Na 4 tréninkových farmách na Haiti proběhlo 184 zemědělských školení, kterých se zúčastnilo celkem 800 farmářů.
  • Díky spolupráci ADRY s místními farmáři se úroda v regionu zvýšila o 30%.
  • Vzniklo několik malých zemědělských družstev a každé z nich si vybralo zemědělskou aktivitu (např. chov koz, pěstování kukuřice aj.)
  • Zástupci družstev prošli školením v základech vedení podniku a účetnictví.
  • Každé družstvo obdrželo finanční podporu, aby zemědělci mohli začít sami podnikat.